SPLETNA RAZPRAVA - 66 prispevkov

 NAŠE PODNEBJE - SLOVENIJA

NACIONALNI MODERATOR

SLOVENIJA ZMAGOVALKA!
Spletnega tekmovanja za podnebno najbolj ozaveščene državljane!

Slovenija je bila 15. decembra na podnebni konferenci Združenih narodov v Kopenhagnu v okviru projekta eCommittee javno razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani. Zmago je omogočilo 368 registriranih uporabnikov spletnega portala Naše podnebje. Več informacij.

**********

Spoštovani obiskovalec/ spoštovana obiskovalka, lepo pozdravljen/a na slovenski podstrani NAŠE PODNEBJE (OurClimate)!

Namen pilotnega projekta eOdbor (eCommittee) je inovativno vključevanje državljanov Evropske unije v oblikovanje podnebne zakonodaje v Evropskem parlamentu. Spletni portal Naše podnebje (OurClimate) predstavlja interaktivno spletno platformo projekta, ki omogoča spletne razprave in neposredne video pogovore med državljani EU in poslanci v Evropske parlamentu kot tudi dostop do aktualnih in relevantnih informacij in dokumentov o podnebni politiki Evropske unije. Več informacij o projektu eOdbor.

Uspešnost pilotnega projekta je odvisna tudi števila vključenih uporabnikov interneta, zato vas v ta namen lepo vabimo k registraciji na portalu, ki je urejena v dveh korakih (hitra registracija) http://www.ourclimate.eu/ourclimate/newu.aspx. Registracija vam omogoča dostop do vsebin objavljenih novic na temo podnebnih sprememb iz 10 držav članic EU in objavljanje sporočil v moderiranem spletnem forumu.

V SREDIŠČU / HEADLINES:

   12. december 2009 - Studio 12: Video prispevek "Podnebna skepsa: je koristna ali nas odvrača od ukrepanja?"

   25. november 2009 - Vaša vprašanja: "Pred podnebnim vrhom v Koebenhavnu"

   17. november 2009 - Začetek spletnega posvetovanja "Kako bomo premagali podnebne spremembe?"

Na spletnem Državljanskem forumu je odprto spletno posvetovanje na temo "Kako bomo premagali podnebne spremembe?". Vljudno vabljeni, da evropski poslanki dr. Romani Jordan Cizelj posredujete vaša mnenja, stališča in predloge kako premagati podnebne spremembe. Vaša sporočila objavite tako, da izberete povezavo ODGOVORI. Za objavo sporočila ni potrebna predhodna registracija na forumu. Posvetovanje bo potekalo do 15. januarja 2010. Več informacij o namenu in ciljih spletnega posveta, izhodiščnih vprašanjih in gradivih, problemu podnebnih sprememb, političnemu kontekstu ter odzivu na vaše predloge in njihovem vključevanju v delo Evropskega parlamenta, je dostopnih v povabilu evropske poslanke, ki je objavljeno v spletni razpravi. Vzporedno s spletnim posvetovanjem poteka tudi kratka spletna anketa "Kako najpogosteje skrbite za ohranjanje okolja?". Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi in anketi!.

   16. november 2009 - Nevladne organizacije so Boruta Pahorja pozvale naj se zapiše v zgodovino kot nosilec prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo

Ljubljana, 16. november 2009 - Tri tedne pred začetkom podnebne konference v Kopenhagnu so pobudniki kampanje Ukrepaj zdaj! predsedniku vlade izročili 9.000 podpisov peticije, s katero ga pozivajo, da se zavzame za učinkovito reševanje podnebne krize. Prebivalci Slovenije podnebne spremembe dojemajo kot največji izziv 21. stoletja, zato se bo pobudnik prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo v očeh ljudstva zapisal v zgodovino. Vir: Ukrepaj zdaj!.

   29. junij 2009 - Studio 12: Video prispevek "Forum 21 - Globalni vpliv podnebnih sprememb - Kaj lahko naredi svet? - Lučka Kajfež Bogataj"

   2. marec 2009 - Studio 12: Video prispevek "Poziv Evropski uniji in priprava na Svetovni podnebni dogovor"


NOVICE IZ EVROPSKEGA PARLAMENTA / NEWS FROM THE EUROPEAN PARLIAMENT:

   17. december 2009 - Še en dan pogajanj v Kopenhagnu: kaj lahko ponudi svetu ?
"Ni mrzlo le na ulicah Kopenhagna, temveč je mrzlo tudi vzdušje znotraj centra Bella" je dejal vodja delegacije EP Jo Leinen, ko je v ponedeljek prispel v Kopenhagen. Štiri dni pozneje, dan pred koncem konference, je še zmeraj nejasno, kam bodo pripeljala ta zapletena pogajanja. Okoli 120 svetovnih voditeljev bo jutri sprejelo končno odločitev. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   25. november 2009 - København: poslanci za vodilno vlogo EU v boju proti podnebnim spremembam
Evropski voditelji morajo na podnebnem vrhu v Københavnu pokazati politično odločnost, da bi lahko dosegli uspeh. Resolucija, ki jo je Parlament sprejel v sredo, se zavzema, da bi na vrhu dosegli ambiciozen in pravno zavezujoč mednarodni sporazum, ki bo vseboval cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov tako za industrijske države kot za dežele v razvoju, finančne zaveze za doseganje teh ciljev ter sankcije za kršitelje. Odlašanje z ukrepi bi pomenilo, da sprememb ne bo možno ustaviti. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   5. november 2009 - Jo Leinen: Evropa mora za varstvo podnebja globlje seči v žep
"Pri svojem nedavnem obisku v Washingtonu sem opazil veliko spremembo miselnosti glede politike, gospodarstva in podnebnih sprememb," je povedal Jo Leinen, predsednik Odbora za okolje. Zaradi zaostajanja ZDA pri varovanju okolja pa ostaja za decembrsko konferenco v Kopenhagnu še veliko odprtih vprašanj. Tudi dosedanji evropski predlogi financiranja varstva podnebja so preskromni, je v pogovoru za našo spletno stran pripomnil Leinen. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   21. oktober 2009 - Plenarno zasedanje v Strasbourgu, 19. do 22. oktober
Lizbonska pogodba in bližajoči se podnebni vrh v Kopenhagnu sta bili osrednji temi sredine razprave pred evropskim vrhom, ki bo 29. in 30. oktobra v Bruslju. Takrat bodo evropski voditelji razpravljali tudi o finančni krizi, priseljevanju in zaposlovanju v Evropi ter o novih storitvah EU na področju zunanjih zadev. Švedska ministrica Cecilia Malmström je v imenovanju predsedovanja Uniji dejala, da bo EU najbolje pripravljena, ko bo začela veljati Lizbonska pogodba. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   10. september 2009 - Zbogom klasične žarnice!
S prvim septembrom so ugasnile klasične žarnice. Veljati so začela nova pravila, ki prepovedujejo prodajo žarnic z žarilno nitko z močjo 100W ali več, razen v primerih, ko jih trgovine še imajo na zalogi. EU naj bi z novimi ukrepi do leta 2020 privarčevala energijo, ki bi zadoščala za 11 milijonov gospodinjstev letno, emisije ogljikovega dioksida pa naj bi se zmanjšale za 15 milijonov ton na leto. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   15. julij 2009 - Švedsko predsedstvo: podnebne spremembe, kriza in Lizbona
Parlamentu se je v sredo predstavilo švedsko predsedstvo, ki je vodenje Sveta EU prevzelo 1. julija. Premier Fredrik Reinfeldt je predstavil prednostne naloge svoje vlade za prihodnjega pol leta, v razpravi pa so poslanci govorili tudi o kandidaturi Joseja Manuela Barrosa za še en mandat na čelu Komisije. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   24. junij 2009 - Ekološki Evropski parlament za vzgled
S 736 izvoljenimi poslanci in več kot šest tisoč zaposlenimi v 23 različnih stavbah se Evropski parlament sooča z velikim izzivi, kako doseči svoj cilj, da do leta 2020 za 30 odstotkov zmanjša lastne izpuste ogljikovega dioksida. Za dosego tega cilja je Parlament tudi del Sistema Skupnosti za okoljsko ravnanje in presojo EMAS. Pomembna pa je tudi lanskoletna odločitev Parlamenta, da bo uporabljal le električno energijo iz obnovljivih virov energije. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   15. junij 2009 - Kaj prinaša podnebno-energetski sveženj?
Nihajoče cene nafte, negotovosti glede oskrbe z energijo in strah pred globalnim segrevanjem so oprle oči voditeljem EU, da varna oskrba z energijo ni več sama po sebi umevna. To pomlad je Evropski parlament sprejel tri poročila o možnostih povečanja energetske učinkovitosti. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   5. maj 2009 - Oznake za energetsko učinkovitost
S prenovljeno direktivo o energijskem označevanju, ki je pred več kot 15 leti uvedla oznake od A do G, naj bi proizvajalci te oznake navajali tudi v oglasih za izdelke. Nova pravila prinašajo označevanje vseh izdelkov, ki energijo rabijo neposredno ali posredno, tako v gospodinjstvih kot v trgovini in industriji. Označevanje bo veljalo od 3 do 5 let, merila za razdelitev v razrede pa bi se redno obnavljala z razvojem tehnologije. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   17. april 2009 - Podnebni ambasadorji: od Balija do Kopenhagna prek Poznanja
Začasni odbora Evropskega parlamenta za podnebne spremembe je bil ustanovljen, da bi oblikoval dolgoročno vizijo Parlamenta za boj proti podnebnim spremembam. Njegovi člani so evropsko stališče ta teden predstavili na konferenci o podnebnih spremembah v Poznanju, njihovi kolegi in voditelji držav članic EU pa nadaljujejo s pogajanji o podnebnem svežnju. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   15. april 2009 - Poslanci za boljšo energetsko učinkovitost stavb
Po letu 2018 naj bi vse na novo zgrajene stavbe proizvajale svojo lastno energijo. To je eden od predlogov, ki so ga nedavno sprejeli člani Odbora za energetiko. Trenutno je v Evropski uniji okoli 160 milijonov stavb, te pa predstavljajo 40 odstotkov celotne uporabe energije v Uniji. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   2. april 2009 - Sredstva za energetsko učinkovitost stanovanjskih objektov
Na predlog Komisije naj bi se evropska strukturna sredstva uporabljala tudi za naložbe v energetsko učinkovitost in obnovljive vire pri stanovanjskih objektih. Tako naj bi se iz njih lahko financirale boljše zasteklitve oken, izolacije fasad, postavitev sončnih celic ali sistemi za učinkovitejše ogrevanje sanitarne vode. Evropski parlament je uredbo sprejel s 629 glasovi za, 17 proti in 12 vzdržanimi glasovi. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   25. marec 2009 - Kaj naj poganja naše avtomobile?
Zaloge nafte so omejene, cene goriv močno obremenjujejo naše gospodarstvo, avtomobilski promet pa je v EU odgovoren za 12 odstotkov izpustov toplogrednih plinov. Evropa išče alternative fosilnim gorivom: biogoriva, elektrika, vodik. Evropski poslanci so zastavili ambiciozen cilj: do leta 2020 je treba za potrebe prometa pridobiti vsaj 10 odstotkov energije iz obnovljivih virov. Kako bo to vplivalo na okolje in koliko bomo morali primakniti sami? Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   24. marec 2009 - Ozonska luknja: zgodba o uspehu iz Montreala
Se še spominjate nevarne ozonske luknje? Ljudje so bili v osemdesetih letih prestrašeni pred sivimi mrenami, rakom in drugimi kožnimi obolenji, ki jih povzročajo močni ultravijolični žarki zaradi vse tanjšega ozonskega plašča. Od sprejetja mednarodnega sporazuma iz Montreala leta 1987, se je svetovna poraba ozonu neprijaznih snovi zmanjšala za 95 odstotkov. Evropski poslanci bodo v torek zvečer razpravljali o poročilu o nadaljnji posodobiti tovrstnih evropskih pravil. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   20. marec 2009 - Kakšno vrsto energije želimo?
Doma, pri delu ali na poti – energija je del našega vsakdana. Vendar krize z oskrbo, vse večja odvisnost od uvoza in podnebne spremembe silijo EU, da išče nove možnosti. Kako v prihodnosti zagotoviti nemoteno dobavo? Kako poiskati pravilno razmerje med fosilnimi gorivi, jedrsko energijo in obnovljivimi viri energije? Je EU sposobna izpolniti svoje ambiciozne cilje za drastično zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2020? Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   11. marec 2009 - Okolju prijaznejši promet
Poslanci Evropskega parlamenta zagovarjajo uvedbo celovitega koncepta za okolju prijaznejši promet, iz katerega naj bi se izoblikovala tudi strategija za internalizacijo zunanjih stroškov vseh uporabnikov. Komisija bi morala na tem področju storiti več, saj so njene pobude preveč razdrobljene in predvidevajo postopno, namesto celovitega reševanja problematike. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   10. marec 2009 - Več prožnosti pri zmanjševanju emisij iz industrijskih obratov
Emisije iz več 52 tisoč industrijskih obratov po vsej Evropi se morajo še dodatno zmanjšati, vendar je treba pri tem vprašanju imeti več prožnosti, menijo evropski poslanci. Parlament je v torek s 402 glasovoma za, 189 proti in 54 vzdržanimi glasovi sicer podprl predlog Komisije za dopolnitev sedaj veljavne direktive, ki pa mu je dodal dopolnila za splošne evropske omejitve, več prožnosti pri izdajanju dovoljenj in izjemo za male industrijske obrate. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

  5. marec 2009 - Zbogom žarnice!
Tradicionalne žarnice bodo postopoma izginile z naših prodajnih polic in nadomestile jih bodo energetsko varčne ali halogene luči, ki nam bodo dolgoročno prihranile kar lep kupček denarja. V skladu z načrtom Odbora EP za okolje, naj bi obdobje odprave tradicionalnih žarnic trajalo od septembra 2009 do 2012. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   26. februar 2009 - Pisni povzetek in zvočni zapis odgovorov, ki so jih poslanke in poslanci EP podali prek spletnega prenosa v živo
1
0. februarja 2009 je v multimedijskem centru Evropskega parlamenta potekala javna internetno posredovana razprava na temo vloge razvitih držav in držav v razvoju v mednarodnih podnebnih pogajanjih. V razpravi so poslanci Evropskega parlamenta odgovarjali na predhodno zastavljena vprašanja nevladnih organizacij in zainteresiranih posameznikov (med njimi tudi iz Slovenije). Pisni povzetek odgovorov je dostopen v pdf datoteki na spletni povezavi Pisni povzetek odgovorov poslancev EP. Audio posnetek odgovorov je dostopen na spletni povezavi Zvočni zapis odgovorov poslancev EP. Celoten video posnetek spletnega prenosa je še v pripravi in bo na voljo v kratkem. Vprašanja, ki so jih za spletno razpravo s poslankami in poslanci EP posredovale slovenske nevladne organizacije so dostopna v spletnem forumu portala Naše podnebje.

   25. februar 2009 - Evropski parlament zmanjšuje svoje emisije CO2 za več kot 5000 ton letno
Podnebne spremembe danes ne prizanašajo nikomur. Tudi javnim institucijam ne. Ker so dejstva glasnejša kot besede, se je Evropski parlament odločil, da bo svoje emisije CO2 do leta 2020 zmanjšal za 30 odstotkov in tako sam s konkretnimi ukrepi prispeval k boju proti podnebnim spremembam. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   19. februar 2009 - Poziv k boljšim prizadevanjem za energetsko učinkovitost
Evropski uniji morda ne bo uspelo doseči zastavljenih ciljev v boju proti podnebnim spremembam, ker so številni nacionalni načrti preskromno zastavljeni, njihovo izvajanje pa prepozno. Poslanci zato pozivajo, da bi moralo 20-odstotno povečanja energetske učinkovitosti do leta 2020 postati pravno zavezujoč cilj. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   4. februar 2009 - Podnebne spremembe: prihodnost se začenja danes
Evropski poslanci so s 570 glasovi za, 78 proti in 24 vzdržanimi glasovi potrdili končno poročilo začasnega parlamentarnega odbora za podnebne spremembe z naslovom "2050: Prihodnost se začenja danes – priporočila za prihodnjo celovito politiko EU o podnebnih spremembah". Poslanci izhajajo iz ciljev EU, po katerih bi bilo treba za omejitev povečanja globalne temperature pod 2°C do leta 2020 zmanjšati izpuste CO2 za 25 do 40 odstotkov, do leta 2050 pa za vsaj 80 odstotkov. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   3. februar 2009 - Strateški pregled energetske politike
Evropski poslanci so s 406 glasovi za, 168 proti in 87 vzdržanimi glasovi podprli poročilo s številnimi priporočili za vzpostavitev prihodnje evropske energetske politike. Zavzema se za uvedbo obveznih akcijskih načrtov, boljšo povezanost prenosnih omrežij med članicami in vsaj 80-odstotno znižanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2050. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   15. januar 2009 - Evropski parlament za čistejše okolje
Strožji predpisi za nevarne kemikalije, ciljne količine recikliranih odpadkov in zbranih rabljenih baterij, več nadzora nad uporabo pesticidov ter varovanje podtalnice je nekaj okoljevarstvenih tem, o katerih je Evropski parlament v tem mandatu sprejel skupno zakonodajo. V sedmih člankih so predstavljeni osrednji elementi najpomembnejših direktiv in uredb s področja varovanja okolja, sprejetih v letih 2004-2009. Povezave na dodatne informacije o zakonodajnih aktih in sprejete dokumente so dostopne na spletni strani Evropskega parlamenta.

ARHIV / ARCHIVE:

   23. december 2009 - Svet po Kopenhagnu - ali pomen Kopenhagna za razvojno sodelovanje in še kaj

KAJ: Pogovor o zaključkih podnebne konference v Kopenhagnu KDAJ: sreda, 23. december 2009, ob 15.00 KJE: v prostorih Sloge (Metelkova 6), Ljubljana KDO: Focus društvo v sodelovanju s Slogo VEČ INFORMACIJ: Živa Gobbo, ziva@focus.si, 01 515 40 80. Pogovor bo potekal o tem, kaj pogajanja v Kopenhagnu prinašajo, koliko so bila naša pričakovanja in zahteve uresničene ter kako naprej, bo spregovorila udeleženka tokratnih pogajanj, Barbara Kvac iz Focus društva. Uvodne besede bo podala Živa Gobbo, Focus društvo in koordinatorica delovne skupine podnebne spremembe in razvojno sodelovanje pri Slogi. Vljudno vabljeni!.

   3. november 2009 - Prvi uspeh kampanje "Ukrepaj zdaj!"

Ljubljana, 2. november 2009 - Tudi z vašo pomočjo so samo v mesecu dni na strani http://www.ukrepajzdaj.org zbrali že več kot 6.500 podpisov ljudi, ki od predsednika vlade Boruta Pahorja zahtevajo konkretno ukrepanje glede podnebnih sprememb. Sedaj akcijo nadaljujejo. Če hočejo, da jih bo predsednik vlade slišal in upošteval, morajo do konca novembra zbrati vsaj 15.000 podpisov. Ti bodo zagotovilo za to, da se bo Borut Pahor vendarle zavzel za učinkovit program spopadanja s podnebnimi spremembami. Resno ukrepanje glede podnebnih sprememb lahko dosežejo le z vašo pomočjo. Tako vse vljudno naprošajo, da to sporočilo posredujejo naprej in se pri naslovnikih zavzamejo za čim večji odziv. Pomagajte, da nas bo jutri res 15.000! Vir: SLOGA.

   24. oktober 2009 - Akcija: ŽIV NAPIS UKREPAJ ZDAJ!

Z živim napisom UKREPAJ ZDAJ! v soboto, 24. oktobra 2009, bomo predsednika vlade Boruta Pahorja v živo pozvali, naj ukrepa zdaj in naj se v našem imenu zavzame za učinkovit način boja s podnebnimi spremembami. Na parkirišču pod Telekomovo stavbo na Bavarskem dvoru v Ljubljani bomo ob 9.45 sestavili živ napis UKREPAJ ZDAJ! Svojo udeležbo nujno sporoči na info@ukrepajzdaj.org - v primeru dežja te prosimo, da prineseš s seboj čim bolj barvit dežnik. Več informacij na 014397100 ali na 040772149. Bodi del tega napisa tudi ti! PRIDRUŽI SE NAM! In zakaj ravno 24. oktober? To soboto bodo predstavniki civilne družbe v 150 državah po svetu od svojih voditeljev zahtevali sprejem pravičnega in ambicioznega mednarodnega podnebnega dogovora. Po vsem svetu se bodo na ta dan zvrstile raznolike ulične akcije, ki bodo na kreativen in množičen način združile moči svetovne javnosti. Svetovni akciji, ki se bo odvijala pod okriljem organizacije 350.org, se z živim napisom Ukrepaj zdaj! pridružujemo tudi v Sloveniji.

   22. oktober 2009 - Vabilo na spletno razpravo o trajnostni energiji

V okviru projekta "Trajnostna energija za trajnostni razvoj" vas vljudno vabimo, da se 22. oktobra 2009 med 10. in 12. uro udeležite spletne razprave o trajnostni energiji. Razprava bo postavila v središče obstoječi okvir trajnostne energetske politike v Sloveniji in EU, hkrati pa bo prikazala primere dobre prakse na področju energetske učinkovitosti in poudarila možnosti za preoblikovanje energetskega sektorja k okolju bolj odgovornega. V spletni razpravi bodo aktivno sodelovali naslednji predstavniki ministrstev, odgovornih za energijo: Janez Kopač, direktor Direktorata za energijo, Slovenija; Sergej Yermilov, vodja Nacionalne agencije za učinkovito rabo energijskih virov, Ukrajina (še ni dokončno potrjeno); Reuf Hadžibegić, namestnik ministra Sektorja za naravne vire, energijo in varstvo okolja; Ministrstvo za zunanjo trgovino in gospodarske odnose, BiH (še ni dokončno potrjeno); Dejan Zrmanovski, svetovalec Oddelka za energetske in mineralne vire, fosilna goriva in energijsko učinkovitost - Ministrstvo za gospodarstvo, Makedonija (še ni dokončno potrjeno). Zainteresirane odločevalce, strokovnjake in predstavnike civilne družbe vabimo, da se udeležijo spletne razprave. Razen tega vas pozivamo, da nam vnaprej pošljete vprašanja, ki bi jih želeli postavili zgoraj navedenim predstavnikom ministrstev, odgovornih za energijo. Zbrana vprašanja bomo poskušali v čim večjem številu vključiti v spletno razpravo. Vaša vprašanja nam pošljite najkasneje do 30. septembra 2009 na elektronski naslov: christian@focus.si. V nadaljevanju prilagamo celoten program spletne razprave. Vljudno vas naprošamo, da potrdite svojo udeležbo najkasneje do 8. oktobra 2009, da vam bomo lahko pravočasno zagotovili potrebno programsko opremo in vas obvestili o drugih potrebnih tehničnih podobnostih, kako dostopiti do spletne razprave. Kontakt: Christian Brandt (vodja programa Energija v Focus društvu), christian@focus.si, +386 1 515 40 80.

   16. september 2009 -  Okrogla miza "Primestni promet ključ do razbremenitve mest"

Sreda, 16. 9. 2009, ob 17.00 v Centru Evropa na Dalmatinovi 4 v Ljubljani. Center Evropa, Urad vlade za komuniciranje in Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji vas v okviru Evropskega tedna mobilnosti vabijo na okroglo mizo z naslovom "Primestni promet ključ do razbremenitve mest", na kateri bodo predstavljeni primeri dobrih praks in projekti, ki se na tem področju izvajajo na EU ravni. Udeležba na dogodku je brezplačna, potrditev prisotnosti na 01/ 438 22 70 ali info@center-evropa.si.

   14. avgust 2009 -  Predstavitev stališč Focusa do podnebnega dogovora v Kopenhagnu

Petek, 14. 8. 2009, od 10.00-11.30, Info točka Okoljskega centra, Trubarjeva 50, Ljubljana. Mednarodna podnebna pogajanja o ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam po letu 2012 so že pred nekaj meseci stopila v kritično fazo. V skladu z delovnim načrtom, sprejetim decembra 2007 na Baliju, morajo pogajanja pripeljati do sprejetja novega globalnega podnebnega dogovora letos decembra v Kopenhagnu. Med 10. in 14. avgustom bo v Bonnu potekalo letos že tretje zasedanje pogajalcev, ki se ga bo udeležila tudi predstavnica Focus društva za sonaraven razvoj. Na dogodku želi Focus društvo za sonaraven razvoj javnosti predstaviti, kaj bi morala EU storiti, da bo prevzela vlogo vodilne sile v pogajanjih ter kakšna je pri tem vloga Slovenije. Dogodek bo namenjen predstavitvi stališč Focusa in oceni napredka pogajanj v Bonnu. Vir: FOCUS, eCNVOS

   26. junij 2009 -  Vabljeni k spletni razpravi "Uresničevanje zavez EU 20-20-20 in nov globalni podnebni dogovor"

Trenutno tečejo pogajanja o novem globalnem sporazumu o boju proti podnebnim spremembam, ki ga bodo skušale države skleniti na mednarodni konferenci pod okriljem Združenih narodov decembra letos v Københavnu. Evropska unija želi okrepiti svojo vlogo globalne in gonilne sile pri teh prizadevanjih. V tem kontekstu vas vabim k ogledu prispevkov in sodelovanju v spletni razpravi o načrtu EU, da bo do leta 2020 za 20 odstotkov znižala izpuste toplogrednih plinov, znižala raven porabe energije za 20 odstotkov ter povečala delež obnovljivih virov energije za 20 odstotkov. Razpravno vprašanje se glasi: Kaj lahko evropski poslanci storijo, da se bo EU zavezala k cilju 30 % zmanjšanja emisij (ali več) ter da se doseže cilj 20 % izboljšanja energetske učinkovitosti EU? Razprava poteka na spletni povezavi http://www.ourclimate.eu/ourclimate/viewtopic.aspx?TopicID=b03b2ef9-c63e-459d-a2ca-fcbb0ffcf808. Namen razprave je prispevati k širši javni razpravi o aktualnih politikah in sprejemanju odločitev na ravni Evropske unije in njihovi prepoznavnosti v Sloveniji, ki so vezane na sprejemanje energetsko-podnebne zakonodaje v Evropskem parlamentu. Razprava bo potekala do 23. decembra 2009. Vljudno vabljeni k ogledu prispevkov in sodelovanju!

   26. junij 2009 - Studio 12: Video prispevek "Forum 21 - Kakovost zraka v Sloveniji in podnebne spremembe - 1.del"

   24. junij 2009 -  Umanotera: Ogljični odtis, podnebno-energetski kazalnik za podjetja in organizacije (predstavitev za medije)

Sreda, 24.6.2009, ob 10. uri, Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana. Ogljični odtis je merilo izpustov toplogrednih plinov, ki nastajajo pri dejavnosti podjetij, organizacij ali posameznikov. Predstavlja torej kazalnik vpliva na podnebne spremembe in odvisnosti organizacije od fosilnih goriv. Teme: Kaj je ogljični odtis, čemu je namenjen in kako ga izračunamo? Mednarodni standardi. Primeri iz prakse (Velika Britanija in Slovenija). Spoznanja ob zaključku projekta promocije. Vaša sogovornika bosta: mag. Tomaž Vernik in mag. Vida Ogorelec Wagner. Več informacij: 01/ 439 7100, info@umanotera.org. Vir: eCNVOS.

   19. junij 2009 -  Javna razprava o uresničevanju energetsko-podnebnih zavez Evropske unije 20-20-20 do 2020

Evropska komisija je letos pričela s kampanjo "Ukrepi za podnebje – Energija za jutri", katere osnovno sporočilo je, da če ne bomo hitro ukrepali in spremenili načina porabe in proizvodnje energije, bodo posledice morda nepopravljive. V sklopu kampanje bo potekala tudi javna razprava "Ukrepajmo danes! Bomo ukrepali skupaj?" z novoizvoljenimi predstavniki v Evropskem parlamentu iz Slovenije. S Tanjo Fajon, Romano Jordan Cizelj, Jelkom Kacinom in Zoranom Thalerjem bomo razpravljali o uresničevanju zavez Evropske unije 20-20-20 do 2020 in prizadevanjih za sklenitev novega globalnega podnebnega dogovora. Zato vas v petek, 19. junija 2009, ob 11. uri prijazno vabimo, da se nam pridružite v Centru Evropa (Dalmatinova 4) v Ljubljani. Razpravo bo moderiral novinar Blaž Mazi. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na elektronski naslov: matea@studio-3s.si ali na telefonsko številko 01 2008 538, kjer smo vam na voljo tudi za vsa dodatna pojasnila o dogodku. Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

   Vabilo na multimedijsko predavanje "Podnebno sporočilo?"

Vabimo vas, da se udeležite multimedijskega predavanja "Podnebno sporočilo?" ob zaključku nagradnega natečaja Sklada za financiranje razgradnje NEK in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK, ki bo potekal petek, 5. junija 2009, ob 11.00 uri v prostorih Fakultete za energetiko v Krškem (Hočevarjev trg 1). Ogledali si boste lahko tudi potujočo razstavo "Akcija za podnebje – Energija za jutri" in izračunali svoj CO2 odtis, ki pove, koliko emisij v povprečju ustvarite. Več informacij. Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

   Razprava: "Kakovost zraka v Sloveniji in podnebne spremembe"

28. maj 2009 ob 17:00, Ljubljana, Cankarjev dom, Štihova dvorana. Razpravo bo vodila Vida Ogorelec Wagner, direktorica Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, v omizju pa bodo sodelovali dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja red. profesorica in predstojnica Katedre za agrometeorologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, mag. Tanja Bolte, ARSO, Vodja sektorja za zrak, Alenka Fritzel, predstavnica Ministrstva za okolje in prostor-Direktorat za okolje, dr. Matej Ogrin, doktor geografskih znanosti, asistent na FF, Oddelek za geografijo, mag. Radovan Tavzes, bivši generalni direktor Direktorata za okolje, dr. Peter Otorepec, Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije in Jurij Čretnik, monitoring, podjetje RACI d.o.o, ki deluje na področju energetsko-ekološkega inženiringa. Udeleženci omizja bodo tudi pripravili osnovna izhodišča za razpravo. Vir: Društvo Forum 21.

   Zelena knjiga za Nacionalni energetski program Slovenije - Javna obravnava do 6. junija 2009

Ministrstvo za gospodarstvo vabi zainteresirano javnost k oddaji predlogov za oblikovanje Nacionalnega energetskega programa na podlagi posvetovalnega dokumenta Zelena knjiga za nacionalni energetski program Slovenije. Predloge lahko posredujete do 6. 6. 2009 na zelenaknjiga.mg@gov.si. Več informacij je dostopnih na spletni strani Ministrstva za gospodarstvo RS www.mg.gov.si. Vir: CNVOS.

   24. april 2009 - Javno predstavitev Zelene knjige za Nacionalni energetski program Slovenije

Javna predstavitev Zelene knjige za Nacionalni energetski program Slovenije, ki bo na Gospodarski zbornici Slovenije 24. aprila 2009 ob 9.00 h v dvorani C v 1. nadstropju. Uvodna predstavitev: Zelena knjiga za NEP, mag J. Kopač, direktor Direktorata za energijo, MG. Tematske razprave: Konkurenčnost, zanesljivost, okolje - razprava o ciljih NEP (mag. Stane Merše, IJS CEU), Učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije, lokalne energetske storitve (mag. Andreja Urbančič, IJS CEU), Elektroenergetika zanesljivost, viri in razvoj (mag. Zvone Košnjek, ELEK), Razvoj trgov z zemeljskim plinom in električno energijo (mag. Djani Brečević, IREET, Gorazd Skubin), Postopek priprave NEP-a, Ivo Novak, MG. Vir: Slovenski E-forum.

   28. marec 2009 - Ura za Zemljo 2009

V soboto, 28.3.2009 med 20.30 in 21.30, bo več kot 2,398 mest iz 82 držav po vsem svetu in predvidoma milijarda posameznikov ugasnilo luči in vse električne naprave. Ta zgodovinski trenutek bo milijone ljudi združil v mestnih parkih, na ulicah, trgih in v domovih, kjer bodo priča izklopu luči na kulturnih spomenikih in drugih značilnih stavbah. Dogodek Ura za Zemljo bo številnim pričaral izjemno in redko doživetje. Več informacij Društvo Temno nebo Slovenija.

   25. marec 2009 - Podnebno-gospodarska kriza, energetska učinkovitost in rebalans proračuna za leto 2009

Danes zjutraj, 25. marca 2009 so predstavniki nekaterih nevladnih organizacij zbranih pod okriljem Okoljskega centra (CIPRA Slovenija, Focus - društvo za sonaraven razvoj, Slovenski E-Forum - društvo za energetsko ekonomiko in ekologijo in Umanotera - slovenska fundacija za trajnostni razvoj) skupaj s predstavnico Greenpeace Slovenija v bližini stavbe parlamenta poslancem in poslankam, ki so prihajali na delo, v roke izročali odprto pismo, ki jim je bilo dan prej poslano po elektronski pošti. S tem so želeli poslance oz. poslanke spomniti na to, da vlada pri rebalansu proračuna strateško popolnoma zgrešeno predlaga zmanjšanje proračunskih sredstev za učinkovito rabo in rabo obnovljivih virov energije s 27 milijonov € na 13,5 milijona €. Več informacij na spletni strani Okoljskega centra.

   25. marec 2009 - Vabilo na razpravo Foruma 21 na temo "Energetska prihodnost Slovenije"

Omizje bo v sredo, 25. marca s pričetkom ob 17. uri v Grand hotelu Union, Miklošičeva 3, Ljubljana. Na omizju bodo sodelovali Janez Kopač, gen. direktor Direktorata za energijo v Ministrstvu za gospodarstvo, mag. Danilo Toplek, predsednik Uprave Talum-a, dr. Milan Medved, direktor Premogovnik-a Velenje, dr. Robert Golob, direktor družbe Istrabenz Energetski sistemi, Stane Rožman, predsednik uprave Nuklearne Elektrarne Krško in mag. Djani Brečević, direktor Inštituta za Raziskave v Energetiki, Ekologiji in Tehnologiji. Goste za omizjem bo povezoval dr. Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Več informacij na spletni strani Foruma 21.

   10. februar 2009 - Internetno posredovana razprava v živo: "Vloga držav v mednarodnih podnebnih pogajanjih"
Vabljeni k posredovanju vprašanj in k sodelovanju v internetno posredovani razpravi na temo vloge razvitih držav in držav v razvoju v mednarodnih podnebnih pogajanjih. Razprava s poslanci Evropskega parlamenta bo potekala v živo v torek 10. februarja od 12.30 do 13.00 in od 13.00 do 13.30 ure v multimedijskem centru EP, vanjo pa se lahko vključite 15 minut pred začetkom na tej spletni povezavi. Prosimo, da vaša vprašanja in stališča za razpravo posredujete preko moderiranega spletnega foruma na portalu Naše podnebje, na katerem je predstavljeno tudi ozadje razprave. Kontakt: simon.delakorda@inepa.si.

   17. december 2008 - Parlament potrdil energetsko-podnebni sveženj skupne zakonodaje
Po enajstih mesecih zakonodajnega postopka so evropski poslanci v sredo opoldne podprli tako imenovani energetsko-podnebni sveženj šestih zakonodajnih aktov. Unija naj bi tako do leta 2020 zmanjšala izpuste toplogrednih plinov za 20 odstotkov, izboljšala energetsko učinkovitost za 20 odstotkov in povečala delež obnovljivih virov za 20 odstotkov. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   3. december 2008 - Zmanjšanje toplogrednih plinov za 80 odstotkov do leta 2050
Osemnajst mesecev po začetku svojega delovanja je začasni Odbor za podnebne spremembe pozval k 80 odstotnemu zmanjšanju toplogrednih plinov do leta 2050, zavezujočim ciljem za 20-odstotno izboljšanje energetske učinkovitosti do leta 2020 in ukrepanju vsakega posameznika na tem področju. Člani Odbora za podnebne spremembe so v torek sprejeli poročilo, ki navaja, da so vplivi podnebnih sprememb resnejši in hitrejši, kot so predvidevali. Poročilo zahteva, da se vprašanja podnebnih sprememb vključijo v vsa politična področja ter tako omogoči, da se globalna temperatura omeji na 2°C. Več informacij na spletni strani Evropskega parlamenta.

   25. september 2008 - Glasovanje odbora ENVI o poročilu o predlogu uredbe o določitvi standardov emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna vozila
Glasovanje odbora odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) o poročilu o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi standardov emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna vozila bo namesto 8. septembra potekalo 25. septembra bo v Bruslju. Predlog poročila bo predstavil poročevalec Guido Sacconi (PSE, Italija). Več informacij v Osnutku poročila o predlogih sprememb na predlog uredbe z dne 18.6.2008. 21. oktobra bo v Strasbourgu potekalo plenarno glasovanje Evropskega parlamenta o predlogu uredbe. 

   September 2008 - Podnebne spremembe – med opozorili znanstvenikov in ukrepi politikov
V zadnjih letih se je v znanstvenih krogih izoblikovalo soglasje, da se podnebje spreminja hitreje in bolj nepredvidljivo kot v preteklosti. V četrtem poročilu člani Medvladnega odbora Združenih narodov za podnebne spremembe (IPCC) ugotavljajo, da se je temperatura na Zemlji v primerjavi s predindustrijskim obdobjem v povprečju dvignila za 0,76 stopinje Celzija, gladina morske vode pa je med letoma 1993 in 2003 rasla hitreje kot v treh desetletjih predtem. Sklep poročila je nedvoumen – podnebne spremembe povzroča človek sam. Več informacij EUEKSPRES - Bilten predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

   2. september 2008 - OPRAVIČUJEMO SE VAM ZARADI NEDOSTOPNOSTI DOGODKA PREKO SPLETA (posnetek bo dostopen na spodnji povezavi)

2. septembra bo v Bruslju od 16.00 do 16.30 ure potekala razprava o stališčih zainteresiranih javnosti o zmanjševanju emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna vozila s člani Evropskega parlamenta Chrisom Davisom (ALDE, VB) in Jensom Holmom (GUE, ŠVE). Preko video e-konferenčnega sistema na spletnem portalu Naše podnebje bo imelo 200 predhodno prijavljenih državljanov in zainteresiranih javnosti iz Evropske unije (15 iz Slovenije) možnost postaviti vprašanja evropskim parlamentarcem. Podrobnejše informacije o prijavi in dogodku za zainteresirane organizacije in posameznike iz Slovenije bodo teden pred dogodkom dostopne v slovenskem delu portala in na e-naslovu simon.delakorda@inepa.si.Vljudno vabljeni k udeležbi!

   28. avgust 2008 - Javna razprava o emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna vozila

Aktualna poročila:

29. avgust 2008 - Poročilo spletne razprave "Uredba EP o standardih emisij CO2 za nova osebna vozila" na forumu Naše podnebje (OurClimate.eu) v angleškem jeziku. Poročilo je pripravil Simon Delakorda (Inštitut za elektronsko participacijo).

28. avgust 2008 - Poročilo javne razprave "Kakšni naj bodo Evropski standardi izpustov emisij C02 za nova osebna vozila?" v angleškem jeziku. V razpravi so sodelovale evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj (ITRE, CLIM), Nevenka Bašek Zildžovič (Revoz d.d., skupina Renault) in mag. Nina Štros (Greenpeace Slovenija). Poročilo je pripravila Barbara Kvac (Focus društvo za sonaraven razvoj).

Aktualni  video posnetki Studia 12:

Celoten video posnetek javne razprave "Kakšni naj bodo Evropski standardi izpustov emisij CO2 za nova osebna vozila?", ki je potekala 28. avgusta v Ljubljani. 

Studio 12: Video predstavitev projekta eOdbor (eCommittee) in portala Naše podnebje (OurClimate.eu) v slovenskem jeziku (4 minute)

Studio 12: Tematski video prispevek z vsebinskimi izhodišči za javno razpravo (9 minut)

Inštitut za elektronsko participacijo, Focus društvo za sonaraven razvoj in Studio 12 vabijo na javno razpravo in multimedijski dogodek o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi standardov emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna vozila, ki bosta potekala v četrtek, 28. avgusta s pričetkom ob 18.30 uri v prostorih Okoljskega centra, Trubarjeva cesta 50, v Ljubljani. Dogodek bo namenjen identifikaciji in izmenjavi stališč zainteresiranih javnosti, ki bodo v okviru projekta Naše podnebje 2. septembra posredovana Odboru Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI). Na razpravi bodo sodelovali evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj, predstavniki avtomobilske industrije in okoljskih nevladnih organizacij. Dogodek bo dostopen v živo preko svetovnega spleta, zainteresirana javnost pa bo imela možnost objave stališč v moderirani spletni razpravi na portalu Naše podnebje. Vljudno vabljeni k udeležbi!


Slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije (januar - junij 2008)
The Slovenian Presidency of the EU Council (January - June 2008)

Vključevanje slovenskih NVO v predsedovanje Slovenije Svetu EU
Slovenian NGO's participation during the Slovenian EU presidency

Prednostne naloge slovenskega predsedovanja: podnebje in energetika
Programme and Priorities of the Presidency: climate and energy

Stališča slovenskih in EU nevladnih org.: podnebje in energetika
Positions of Slovene and European NGO's: climate and energy

Dosežki slovenskega predsedovanja na področju podnebja in energetike
Achievements of the Slovenian Presidency on climate and energy issues

Učinki stališč NVO na dosežke na področju podnebja in energetike
Impact of NGO's positions on climate and energy priority results

Napovednik / Announcements:

17. junij 2008 / 17th of June 2008 - Začasni odbor za Podnebne spremembe (CLIM)

V okviru začasnega odbora Evropskega parlamenta za podnebne spremembe (CLIM) bo potekala izmenjava stališč (pdf) s predsedujočim Svetu EU za okolje, francoskim ministrom
za ekologijo, energijo, trajnostni razvoj in prostorsko načrtovanje Jeanom Louisom Borloojem. Srečanje, ki bo namenjeno predstavitvi načrtovanih ukrepov in pobud francoskega predsedstva na področju podnebnih sprememb, bo potekalo v četrtek, 17. junija od 11.00 do 12.30 v sobi ASP1 G3. Izmenjavo stališč bo mogoče spremljati v živo preko spletnega video prenosa Evropskega parlamenta.

(An exchange of views with the President in office, the French Environment Minister, will take place at the Temporary Committee on Climate Change (CLIM) on Thursday, 17.07.2008 from 11h00 to 12h30 in room ASP 1 G 3. This meeting will be live-streamed on Parliament's website.)

17. julij 2008 
Predavanje prof. dr. Ernsta J. Sternglassa "Jedrska energija, razvoj družbe in naše zdravje". Predavanje je namenjeno vsem, ki jih zanimajo razvoj družbe in posledice delovanja jedrskih elektrarn na okolje ter zdravje ljudi. Predavanje bo potekalo v četrtek, 17. julija 2008, v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva 4, v Ljubljani, s pričetkom ob 15:00. VSTOP JE PROST. Vir: Zveza društev za biomaso Slovenije.

21. maj 2008
On May 21, the Alliance of Liberals and Democrats for Europe launched theChangers.eu, a comprehensive climate change campaign to encourage people to take action to reduce their environmental impact. The Changers campaign is multi-channel, including an interactive website www.thechangers.eu, a European on-line bannering campaign and a wide range of offline posters and promotional material. Source: ALDE.

13. maj 2008
Vabilo na začetek podnebne kampanje Big Ask. Ob podpori predsednika Republike Slovenije, dr. Danila Türka, Focus društvo za sonaraven razvoj začenja ob letošnjem dnevu podnebnih sprememb s podnebno kampanjo Big Ask. Skozi kampanjo bodo lahko državljani Slovenije odločevalce pozivali k ukrepanju proti nadaljnjim podnebnim spremembam. Vir: Focus, Društvo za sonaraven razvoj.

Dokumenti / Documents
File Name Updated By Length Revision Created Date Updated Date  
Razglasitev Slovenije za zmagovalko tekmovanja za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
Simon Delakorda 369352 0 31. 12. 2009 10:51:55 31. 12. 2009 10:51:55 Info
Poročilo spletnega posveta "Kako bomo premagali podnebne spremembe" 17-12-2009
Simon Delakorda 419356 0 23. 12. 2009 7:39:01 23. 12. 2009 7:39:01 Info
Okvirna resolucija o strategiji EU za podnebno konferenco v Kopenhagnu
Simon Delakorda 145959 0 23. 12. 2009 7:37:35 23. 12. 2009 7:37:35 Info
2050: prihodnost se začenja danes - priporočila za prihodnjo integrirano politiko EU o podnebnih spremembah (v angleščini)
Simon Delakorda 279340 0 23. 12. 2009 7:36:00 23. 12. 2009 7:36:00 Info
Znanstvena dejstva o podnebnih spremembah: ugotovitve in priporočila za procese odločanja (v angleščini)
Simon Delakorda 105555 0 23. 12. 2009 7:33:48 23. 12. 2009 7:33:48 Info
Besedilo sporazuma podnebnega vrha v Kopenhagnu (angleška verzija)
Simon Delakorda 186626 0 23. 12. 2009 6:40:42 23. 12. 2009 6:40:42 Info
Kontrolni seznam Pošten, ambiciozen in zavezujoč – Bistveni elementi za uspešen dogovor v Kopenhagnu
Simon Delakorda 383710 0 30. 11. 2009 8:05:48 30. 11. 2009 8:05:48 Info
Poznavanje problematike podnebnih sprememb med prebivalci Slovenije - javnomnenjska raziskava 2009
Simon Delakorda 208513 0 23. 11. 2009 19:06:16 23. 11. 2009 19:06:16 Info
Predlog Deklaracije o aktivni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike podnebnih sprememb 3-11-2009
Simon Delakorda 107205 0 7. 11. 2009 7:54:27 7. 11. 2009 7:54:27 Info
Informacija po zaključku podnebnih pogajanjih iz Bangkoka (MOP, 19.10.2009)
Simon Delakorda 82511 0 19. 10. 2009 22:16:39 19. 10. 2009 22:16:39 Info
Pripombe NVO na predlog stališč Slovenije za pogajanja v okviru klimatske konvencije (30.9.2009)
Simon Delakorda 238376 0 16. 10. 2009 6:51:49 16. 10. 2009 6:51:49 Info
Invitation to a web debate on sustainable energy on 22 October 2009
Simon Delakorda 218571 0 29. 9. 2009 7:12:50 29. 9. 2009 7:12:50 Info
The challenges posed by climate change - report by the Council of Europe Parliamentary Assembly - September 2009
Simon Delakorda 347848 0 24. 9. 2009 8:38:29 24. 9. 2009 8:38:29 Info
Vabilo brifing MOP - mednarodni pogajalski proces ZN o spremembi podnebja - 23.9.2009
Simon Delakorda 256288 1 18. 9. 2009 11:26:43 18. 9. 2009 11:31:27 Info
Vabilo na spletno razpravo o trajnostni energiji 22. oktober 2009
Simon Delakorda 206514 0 16. 9. 2009 10:52:33 16. 9. 2009 10:52:33 Info
Odprto pismu predsedniku vlade o vlogi Slovenije pri globalnem podnebnem dogovoru
Simon Delakorda 333042 0 11. 9. 2009 7:08:21 11. 9. 2009 7:08:21 Info
World Climate Conference (WCC-3) 2009 - Conference Statement
Simon Delakorda 294407 0 4. 9. 2009 17:26:51 4. 9. 2009 17:26:51 Info
Program - Mednarodna konferenca o vlogi energetske učinkovitosti za okrevanje gospodarstva in prehod v nizkoogljično družbo
Simon Delakorda 3260813 0 1. 9. 2009 20:31:37 1. 9. 2009 20:31:37 Info
Vabilo - Mednarodna konferenca o vlogi energetske učinkovitosti za okrevanje gospodarstva in prehod v nizkoogljično družbo
Simon Delakorda 1435781 0 1. 9. 2009 20:28:33 1. 9. 2009 20:28:33 Info
Prilagajanje podnebnim spremembam v Evropi–možnosti za ukrepanje EU-Zelena knjiga 2007 (SL)
Simon Delakorda 383068 0 20. 8. 2009 7:54:11 20. 8. 2009 7:54:11 Info
Predlog globalnega podnebnega dogovora v Kopenhagnu - Kopenhagenska podnebna pogodba (FOCUS)
Simon Delakorda 351767 0 18. 8. 2009 8:18:52 18. 8. 2009 8:18:52 Info
Dvojna obveznost EU v okviru Kopenhagenskega dogovora - Stališca Focus društva za sonaraven razvoj
Simon Delakorda 343457 0 18. 8. 2009 8:16:53 18. 8. 2009 8:16:53 Info
EU policies and measures to reduce greenhouse gas emissions (ECCP)
Simon Delakorda 111737 0 12. 8. 2009 9:26:18 12. 8. 2009 9:26:18 Info
Omejevanje globalnih podnebnih sprememb na 2 stopinji Celzija - sporočilo Komisije EU 2007
Simon Delakorda 246925 0 12. 8. 2009 9:23:10 12. 8. 2009 9:23:10 Info
Uspešen boj proti svetovnim podnebnim spremembam - sporočilo Komisije EU 2005
Simon Delakorda 220803 0 12. 8. 2009 9:21:00 12. 8. 2009 9:21:00 Info
Pregled strategije Evropske unije za trajnostni razvoj v letu 2009
Simon Delakorda 200307 0 7. 8. 2009 6:07:24 7. 8. 2009 6:07:24 Info
Operativni program zmanjševanja emisij toplogrednih plinov do 2012 RS
Simon Delakorda 2606284 0 4. 8. 2009 9:33:40 4. 8. 2009 9:33:40 Info
Zelena knjiga Prilagajanje podnebnim spremembam v Evropi – možnosti za delovanje EU (2007)
Simon Delakorda 98279 0 4. 8. 2009 9:30:55 4. 8. 2009 9:30:55 Info
Direktiva o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov (SL)
Simon Delakorda 1333896 1 6. 7. 2009 19:59:46 6. 7. 2009 19:59:46 Info
Direktiva o sistemu Skupnosti za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov (SL)
Simon Delakorda 1075702 1 6. 7. 2009 19:57:42 6. 7. 2009 19:57:42 Info
Direktiva o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja (SL)
Simon Delakorda 111063 1 6. 7. 2009 19:55:47 6. 7. 2009 19:55:47 Info
Operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007 - 2013
Simon Delakorda 2297359 1 23. 6. 2009 15:31:26 23. 6. 2009 15:31:26 Info
The Impacts of Climate Change on European Employment and Skills in the Short to Medium-Term: Company Case Studies (Vol 1)
Simon Delakorda 1582861 1 23. 6. 2009 11:58:39 23. 6. 2009 11:58:39 Info
The Impacts of Climate Change on European Employment and Skills in the Short to Medium-Term: A Literature Review (Vol 2)
Simon Delakorda 963410 1 23. 6. 2009 11:57:28 23. 6. 2009 11:57:28 Info
Okvirni dnevni red zasedanja Sveta EU za okolje - 25-6-2009
Simon Delakorda 79354 1 18. 6. 2009 8:25:50 18. 6. 2009 8:25:50 Info
Vabilo na brifing pred zasedanjem Sveta EU za okolje - 17-6-2009
Simon Delakorda 53946 1 18. 6. 2009 8:19:41 18. 6. 2009 8:19:41 Info
Vabilo na multimedijsko predavanje "Podnebno sporočilo?"
Simon Delakorda 99867 1 2. 6. 2009 11:36:46 2. 6. 2009 11:36:46 Info
Prilagajanje podnebnim spremembam: okvir ukrepanja Evropske unije - povzetek za državljane
Simon Delakorda 90173 1 14. 5. 2009 10:17:00 14. 5. 2009 10:17:00 Info
Poročilo EEA: Ozračje za spremembe v prometu (v angleškem jeziku)
Simon Delakorda 4060320 1 4. 5. 2009 12:32:33 4. 5. 2009 12:32:33 Info
Odprto pismo Vladi RS zmanjšanje proračunskih sredstev za URE (in OVE)
Simon Delakorda 264432 1 25. 3. 2009 11:16:55 25. 3. 2009 11:16:55 Info
Pisni povzetek odgovorov poslancev EP prek spletnega prenosa v živo
Simon Delakorda 86493 1 26. 2. 2009 9:11:46 26. 2. 2009 9:11:46 Info
Vprašanja slovenskih NVO za spletno razpravo o vlogi držav v mednarodnih podnebnih pogajanjih
Simon Delakorda 75613 1 10. 2. 2009 14:39:55 10. 2. 2009 14:39:55 Info
Komentar društva Focus na predlog komunikacije EK za Kopenhagen
Simon Delakorda 32232 1 10. 2. 2009 13:22:30 10. 2. 2009 13:22:30 Info
Kako uravnotežiti prizadevanja za prilagajanje na podnebne spremembe in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov?
Simon Delakorda 44157 1 6. 2. 2009 19:59:33 6. 2. 2009 19:59:33 Info
Priporočila NVO za glasovanje o CO2 emisijskih standardih za vozila odboru (ENVI)
Simon Delakorda 89960 1 27. 9. 2008 8:08:39 27. 9. 2008 8:08:39 Info
Priporočila NVO odboru ITRE za glasovanje o emisijskih vrednostih CO2
Simon Delakorda 87641 1 2. 9. 2008 12:41:25 2. 9. 2008 12:41:25 Info
Poročilo spletne razprave "Uredba EP o standardih emisij CO2 za nova osebna vozila" na forumu Naše podnebje (OurClimate.eu) v angleškem jeziku, Simon Delakorda (Inštitut za elektronsko participacijo)
Simon Delakorda 93388 1 1. 9. 2008 19:40:32 1. 9. 2008 19:40:32 Info
Poročilo javne razprave o evropskih standardih emisijskih vrednosti CO2 za nova osebna vozila v angleškem jeziku, ki je potekala v Ljubljani, 28. avgusta, Barbara Kvac (Focus društvo za sonaraven razvoj)
Simon Delakorda 96639 1 1. 9. 2008 19:39:02 1. 9. 2008 19:39:02 Info
Vodič CO2 in avtomobili (v angleškem jeziku)
Simon Delakorda 88210 2 25. 8. 2008 12:10:51 25. 8. 2008 14:33:13 Info
Vprašanja in odgovori o predlagani uredbi zmanjševanja avtomobilskih emisij CO2 (v angleškem jeziku)
Simon Delakorda 120121 2 25. 8. 2008 14:30:44 25. 8. 2008 14:32:13 Info
1 2
Člana odborov Evropskega parlamenta na področju podnebja / Members of the European parliament committees on climate

Odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE)
The Committee on Industry, Research and Energy (ITRE)
  Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI)
Committee on the Environment, Public Health and Food Safety (ENVI)
Članica / Member
Politična skupina / Party Affiliation
  Namestnika / Substitutes Politična skupina / Party Affiliation
Romana JORDAN CIZELJ (SLO, ENG)
Evropska ljudska stranka (Krščanski demokrati) (EPP)
 

Romana JORDAN CIZELJ (SLO, ENG)

Alojz PETERLE (SLO, ENG)

Evropska ljudska stranka (Krščanski demokrati) (EPP)

Povezave / Links:
Boj proti klimatskim spremembam / Climate change campaign. Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE).
Kampanja theChangers / theChangers campaign. Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE).

Zainteresirana javnost / Stakeholders:
Društvo Planet Zemlja
Greenslo
Zveza ekoloških gibanj Slovenije (ZEG)
Greenslo
Inštitut za trajnostni razvoj
DOPPS, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije
Okoljski center
Društvo Temno nebo Slovenija
CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp
Focus, Društvo za sonaraven razvoj
Greenpeace Slovenija
Mountain Wilderness Slovenije, Društvo za ohranjanje neokrnjene gorske narave
Revoz, podjetje za proizvodnjo in komercializacijo avtomobilov Novo mesto, d.d.
Slovenski E-forum, Društvo za energetsko ekonomiko in ekologijo
Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj
Zveza društev za biomaso Slovenije

Vladne institucije / Government institutions:
Podnebna pogajanja v Barceloni (2.-6.november 2009)
Stališča Slovenije o stališču EU za konferenco o podnebnih spremembah v Kopenhagnu (sprejeta na seji Vlade RS 22. oktobra 2009)
United Nations Climate Change Conference Copenhagen 2009
Bangkok Climate Change Talks 2009
Agencija RS za okolje
Ministrstvo za okolje in prostor RS, Direktorat za okolje
Ministrstvo za promet RS, Direktorat za promet, Sektor za prometno politiko

Slovenski komite za vprašanja spremembe podnebja - delovno telo Ministrstva za okolje in prostor RS

Evropska unija / European union:
Spletna stran Komisije "Povzetki EU zakonodaje - Ukrepi na področju podnebnih sprememb" (splošni politični okvir, Kjotski protokol, Zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, Energija, Transport, Podjetja, Kmetijstvo, Inovacije)
Spletna stran Komisije "Zeleni teden 2009"
Spletna stran Komisije "Ukrepi za podnebje – Energija za jutri"
Spletna stran Komisije o prilagajanju na podnebne spremembe
Spletna stran Komisije - The Climate action and renewable energy package
Spletna stran Komisije o kmetijstvu in podnebnih spremembah
Evropska agencija za okolje - tema podnebne spremembe

Informacije, akcije in pobude / Information, actions and initiatives:
Akcija 24. oktobra: ŽIV NAPIS UKREPAJ ZDAJ! - Umanotera, društvo Focus, Greenpeace Slovenija in No Excuse
Kampanja Ukrepaj zdaj! za ambiciozen in pravičen podnebni dogovor - Umanotera, društvo Focus, Greenpeace Slovenija in No Excuse
Kampanja "Challenge Europe 2009" - Podnebni projekt British Council
Kampanja "Play to stop – Europe for climate" - Evropska komisija
Spletni dnevnik o podnebnih pogajanjih - Focus, društvo za sonaraven razvoj
Kampanja Coolproducts za energetsko učinkovite proizvode (peticija in spletna igra) - Focus, društvo za sonaraven razvoj
Odzivi medijev na podnebne spremembe v letu 2009 - Mountain Wilderness Slovenije, Društvo za ohranjanje neokrnjene gorske narave
Portal o podnebnih spremembah - Focus, društvo za sonaraven razvoj
Join the call for a strong climate treaty! - Peticija
Rituali - Ekološka pisarna
Ura za Zemljo 2009 - Društvo Temno nebo Slovenija
Akcija pred parlamentom ob obravnavi rebalansa proračuna - Okoljski center
Akcija "Izračunaj svoj CO2 odtis" - izpolnite CO2 kalkulator in preverite, kakšen ogljični odtis puščate svetu. Energija.si
Akcija "Slovenija mora prevzeti svoj del odgovornosti" - poziv predsedniku vlade RS Borutu Pahorju. Greenpeace in Focus društvo za sonaraven razvoj
Kampanja Big Ask - poziv za letna zmanjšanja evropskih emisij. Focus, Društvo za sonaraven razvoj
Ogenj v Alpah: Z baklami na Celovško in z rdečimi kartoni nad "mestne terence". CIPRA Slovenija in Focus društvo za sonaraven razvoj
Pobuda "Slovenija znižuje CO2" - dejstva o podnebnih spremembah, dobre prakse pri njihovem preprečevanju in blaženju ter prilagajanju nanje (Ministrstvo RS za okolje in prostor, Britansko veleposlaništvo v Sloveniji in British Council)
Podnebne spremembe -  spoznanja o podnebnih spremembah, ocene ogroženosti slovenskega prostora in podatki, kako se podnebje spreminja tako v svetovnem kot v lokalnem merilu (Agencija RS za okolje)
Podnebne spremembe - program ozaveščanja javnosti. Focus, Društvo za sonaraven razvoj
Varčna raba goriv in emisije CO2 - Ministrstvo RS za okolje in prostor
Znižujemo stroške prevozov v Sloveniji - Poslovni portal Energetika.NET.

Novice
News Entries